Търсене на работа в тайна как да го направя

Търсене на работа в тайна как да го направя, полезна информация от специалистите по това как да си намеря работа – informjobs.com

Търсене на работа

6 съвета, които ще ви помогнат да запазите търсенето на работа в тайна. Почти винаги е по-лесно да намерите нова работа, когато вече имате такава. Предизвикателството обаче е, че трябва да запазите търсенето на работа в тайна от настоящия си шеф. Ако разберат, преди да имате оферта, нещата може да станат малко напрегнати.

Можете да имате успешно търсене на работа и да го запазите в тайна, докато не сте готови да споделите новините. Ето как да пазите в тайна търсенето на работа.

Начини да ви помогнем да запазите в тайна търсенето на работа

  1. Продължавайте с добрата работа

Тъй като знаете, че в крайна сметка преминавате от работата, може да започнете да се отпускате, без дори да го осъзнавате. Може да прекарате малко повече време в социалните медии и по-малко време за задачите си. Или може да започнете да идвате късно, да си тръгвате рано и да вземете много дълъг обяд!

Но тези действия могат да изпратят сигнал до шефа ви, че активно търсите нова работа или че не сте толкова ангажирани, колкото някога сте били. И това може да доведе до проблеми в работата – включително уволнение!

Дори и да не сте готови да се откажете, продължете да се представяте на нивата, които винаги сте имали. По този начин, когато подадете оставка, вашият шеф все още ще мисли за вас като за професионалист, когото са познавали и е по-вероятно да доведе до положителна препоръка от него в бъдеще.

  1. Поддържайте границите

Има само толкова много часове през деня. И тъй като много от тях се изразходват за работа, може да бъде изкушаващо да провеждате части от търсенето на работа, докато сте на часовник. Но дори един бърз поглед към имейл или слушане на гласова поща може да изпусне котката от чантата ви за търсене на работа.

Поддържайте границите между работата си и търсенето на работа. Извършвайте всички дейности, свързани с търсенето на работа, на вашите собствени устройства, а не такива, издадени от компанията. Това включва да не използвате личния си телефон на сървърите на компанията или Wi-Fi връзки. Твърде лесно е за работодателя да види какви уебсайтове (и бордове за работа) сте посещавали по време на работното време и с кого сте разговаряли.

Дори ако работите от вкъщи и използвате собствената си интернет връзка, вашият работодател все още може да вижда всички имейли във вашия фирмен акаунт, така че общувайте само с потенциални работодатели, използвайки личния си имейл адрес.

  1. Интервю след работно време

Ако работите в офис, насрочете интервютата си извън работния си ден – за предпочитане преди или след работното време. Първо, това помага да се поддържат границите между работата и търсенето на работа. Ако винаги напускате офиса заради „поръчка“, хората може да започнат да стават подозрителни.

Това важи и за виртуалните интервюта. Ако работите в офис, опитайте се да насрочите интервюта извън работния ден. Така че да не бягате постоянно до колата или кафенето за 30 минути наведнъж.

Второ, провеждането на интервюта извън работното време ви дава време да се преоблечете и свалите дрехите си за интервю. Ако не работите с костюм и вратовръзка и изведнъж сте облечени до деветки на всеки няколко дни. Шефът ви ще започне да се чуди какво става.

Ако работите дистанционно, няма да имате същите предизвикателства при планирането. Но бъдете наясно кога и колко често интервюирате. Ако винаги сте били на разположение между 10:00 ч. и 14:00 ч. и изведнъж сте заети през това време по-често, отколкото не, това може да породи някои подозрения.

  1. Дръжте го тихо

Без значение защо търсите нова работа, запазете факта, че търсите за себе си. Никога не знаеш кога някой може да каже нещо, което се връща на шефа ти. Колкото и да сте развълнувани от търсенето на работа, не споделяйте новините, докато не получите писмено предложение.

Единственото изключение е да кажете на вашата мрежа, че търсите работа. Може да успеят да ви свържат със скрития пазар на труда и да ускорят търсенето ви. Но бъдете внимателни с кого разговаряте. Опитайте се да изберете хора, които нямат връзка с настоящия ви работодател, и ги помолете да запазят нещата възможно най-тихо.

  1. Намерете свежи препратки

Вашият бъдещ шеф иска да получи няколко препоръки за работа от вас като част от последната фаза на процеса на интервю за работа. Това са добри новини. Но не използвайте настоящия си шеф като един от тях.

Вместо това се свържете с бивши колеги и ръководители. В зависимост от вашата ситуация, можете да помолите стар учител или дори някой, с когото сте доброволец, да бъде професионален референт. По същество всеки, който може да потвърди, че сте страхотен работник и професионалист, може да послужи като референция.

  1. Проверете вашите социални медии

Колкото и обичайно да е наемащите мениджъри да проверяват кандидатите в социалните медии. Настоящият ви работодател може също да следи вашите профили. Въпреки че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да не публикувате нищо за търсенето на работа. Проверете настройките си за поверителност и заключете акаунтите си, за да не излъчвате случайно това, което правите.

Например в LinkedIn помислете да не използвате рамката за картина „Open to Work“. Въпреки че има начини да блокирате работодателя си да го види, по-добре е да го допуснете. По същия начин, когато кандидатствате за компания чрез LinkedIn, ще започнете да следвате тази компания. Въпреки че това може да не е огромен червен флаг, ако вашият профил е настроен да излъчва всяка актуализация към вашата мрежа, вашият работодател може да забележи и да се чуди какво се случва.

С една добра и интересна отдалечена работа, може да работите дори от Преображенски манастир.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО