Винетка е френска дума, означаваща „малка лоза“

Защо е нужна в Австрия винетка – стикер?

Ако идвате в Австрия от друга държава, тогава не пропускайте още в началото да си закупите електронна винетка, тъй като няма да обясните на местната полиция, че не сте виждали откъде можете да си купите винетка. Продажбата на винетки се извършва на бензиностанции, определено ще видите съответните знаци.

Ако сте наели кола в Австрия, тогава е възможно тя вече да има плащане за платени секции. Проверете тази информация с организацията за наемане.

Ако това не е така и вече сте закупили електронна винетка, не забравяйте да запазите разписката си за покупка. Може да е полезно в случай на проверка, тъй като е имало случаи на фалшификация.

Винетка – откъде да купя / други страни

Гранични страни, където можете да закупите австрийската винетка – Германия, Швейцария, Италия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия

Колко струва билет/винетка в Австрия

Три вида документи за пътуване / винетки за Австрия с различни цени за 2020 г.:

  1. Първата е за 10 дни и цената на такава винетка беше 8,90 евро.
  2. Вторият е два месеца и цената на такава винетка е 25,90 евро.
  3. Третата е за една година и цената на такава винетка е 86,40 евро

Има ли санкции за пътуване в Австрия без електронна винетка/пропуск

Ако не сте купили винетка, тогава ще трябва да платите 120 евро и след това да я закупите. Ако сте се опитали да фалшифицирате винетка или да коригирате датите на самия стикер, очаквайте глоба от 240 евро.

За отказ от плащане и при условие, че вината ви е доказана, а ще се докаже необходимо – 300 или 3000 евро в австрийската хазна! Съветваме ви да закупите винетка и да я подновите навреме, ако ваканцията ви се удължи.

Ако говорим буквално, винетка е френска дума, означаваща „малка лоза“.

Печатниците през деветнадесети век са украсявали заглавните си страници с рисунки на катерещи се лози. Следователно произходът на този термин е източникът на рисунките. Съвременни идеи от сцени, показани по телевизията и във филмови сценарии, също са повлияли на винетките. Интересно, нали? Малко хора всъщност знаят за произхода на думата винетка.